In3DeV |
Wysłany: Wto 22:12, 05 Cze 2007 Temat postu: |
|
http://customer.blox.pl/resource/kielbasa_markowska_2.jpg
1.produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z języka węgierskiego (org. kolbász). Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe, solone z dodatkiem przypraw. Ze względu na warunki klimatyczne w Polsce (duża wilgotność powietrza) utrwalano kiełbasy poprzez wędzenie, w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, gdzie znacznie lepsze efekty przedłużenia trwałości uzyskiwano przez naturalne procesy suszenia. W pewnych okresach ze względów ekonomicznych (proceder ten trwa do dnia dzisiejszego) nazywano kiełbasą wyroby wędliniarsko-garmażeryjne w skład których wchodziło mięso innych zwierząt rzeźnych np. wołowina, konina, jagnięcina, mięso drobiowe, mięso królicze, a nawet z nutrii lub osła.
2. Nauczyciel od gegry |
|